Αντίστροφη μέτρηση

Αγαπητοί φίλοι!

Η αντίστροφη μέτρηση για την επανεκίνηση του αθλήματος ξεκίνησε! Σε λιγότερο από 5 ημέρες θα πατήσουμε πάλι σε γήπεδο τένις για να αθληθούμε! Εντός ημερών θα υπάρξει και πιο λεπτομερή ανακοίνωση για τον τρόπο πως μπορούμε να προστατεύσουμε εμάς και τους συναθλητές μας χωρίς να χάσουμε από την χαρά του αθλήματος.

Αυτή όμως είναι η κατάλληλη στιγμή να ελέγξουμε αν εμείς και ο εξοπλισμός μας είναι πραγματικά έτοιμοι για την τενιστική επαναφορά. Υπενθυμίζουμε ότι το τζόγκινγκ είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κρατήσουμε το σώμα μας σε γενική φόρμα. Ακόμα καλύτερα όμως είναι να πιάσετε και ρακέτα. Μετά από ένα καλό ζέσταμα, προσποιηθείτε ότι βρίσκεστε σε γήπεδο τένις και εκτελέστε μερικά χτυπήματα.

Συγκεντρωθείτε στην καθαρότητα της τεχνικής σας και δουλέψτε το ακόμα και μπροστά από μεγάλο καθρέφτη (ή τζάμια που καθρεφτίζουν με τον ήλιο). Είναι κάτι που κάνουν ακόμα και επαγγελματίες παίκτες όπως ο Ιάπωνας Κέι Νισικόρι. Ακόμα καλύτερα, αν έχετε άφθονα χώρο, προσποιηθείτε φανταστικά ράλλυ και πόντους με έναν φανταστικό αντίπαλο. Σερβίς, φόρχαντ, μπάκχαντ, ανεβάσματα στο φιλέ, όλα επιτρέπονται στη φαντασία σας. Για ακόμα καλύτερη αίσθηση της κίνησης βάλτε τώρα την ρακέτα σας σε θήκη ώστε η αιώρηση να έχει μια πιο φυσιολογική αντίσταση όπως στην πραγματικότητα με την πρόσκρουση της μπάλας!

Ελέγχουμε την ρακέτα μας, και ειδικά το πλέγμα. Μετά από 2 μήνες απραξίας ακόμα και φρέσκα πλέγματα χάνουν λίγο από την φρεσκάδα και την ένταση τους.

Ρωτήσαμε τον μοναδικό πιστοποιημένο τεχνικό ρακετών στην Καλαμάτα, Τάσο Κινόπουλο, τι πρέπει να προσέξουμε και να τι μας απάντησε.

KTG: Τάσο, γιατί πρέπει να αλλάζουμε τις χορδές μας, ακόμα και αν δεν έχουν σπάσει;

Τ.Κ.: Με την πάροδο του χρόνου αλλά και του παιχνιδιού οι χορδές χάνουν την τάση (κιλά) τους, καθώς και την ελαστικότητα τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της αναλογίας της δύναμης, του control και του spin, αλλά και την αλλαγή της αίσθησης της ρακέτας όπως την είχαμε συνηθίσει. Έτσι λοιπόν, η τεχνική μας μεταβάλλεται ασυνείδητα στην προσπάθεια να αντισταθμίσει όσα έχουν “χαθεί”, καταπονώντας το χέρι, το οποίο επιβαρύνεται με πρόσθετη “δουλειά”.

KTG: Κάθε πότε συνίσταται η αλλαγή χορδών;

Τ.Κ.:  Η συχνότητα αλλαγής στις χορδές μας καθορίζεται από διάφορους παράγοντες. Ένας εύκολος τρόπος που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για αλλαγή χορδών είναι η συμπλήρωση 40-50 ωρών παιχνιδιού ή το πέρας 2-3 μηνών από την τελευταία φορά που πλέχτηκε η ρακέτα μας. Βέβαια, οι αριθμοί αυτοί μεταβάλλονται ανάλογα με το αγωνιστικό επίπεδο κάθε πάικτη. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι πολυεστερικές χορδές, οι οποίες λόγω της σκληρότητας τους χρειάζονται συχνότερη αλλαγή.

 

Είστε έτοιμοι λοιπόν?

Πάμε να παίξουμε!

 

Χρήστος

KTG Team