Ψύχραιμα και υπομονή

Αγαπητοί φίλοι,

ενώ τα μέτρα ασφαλείας εξακολουθούν να ισχύουν, η διάρκεια της κοινωνικής αποστασιοποίησης μπορεί να είναι τόσο μεγάλη πρόκληση για την ψυχή μας όσο και ο φόβος της ίδιας της μόλυνσης. Ζούμε σε μια χώρα (Ελλάδα) που έχει αντιμετωπίσει αυτήν την πανδημία πιο αποτελεσματικά από την πλειοψηφία των χωρών σε όλη την Ευρώπη και θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες γι ‘αυτό. Πρέπει να διατηρήσουμε αυστηρά αυτή την πειθαρχία και να δράσουμε υπεύθυνα, εστιάζοντας ταυτόχρονα στο φως που φαίνεται να εμφανίζεται στο τέλος της σήραγγας. Με άλλα λόγια κρατάμε ψυχραιμία.

Παρόμοια υπομονή, εστίαση και πειθαρχία χρειάζεται και στο τένις. Είναι ένα άθλημα στο οποίο δοκιμάζεται κάθε δευτερόλεπτο η αποτελεσματικότητα της σύμπραξης σώματος και μυαλού και εξαρτάται μόνο από εμάς αν μπορούμε να προσφέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μεταξύ παικτών ίδιου επιπέδου εκείνοι που κρατούν την ψυχραιμία στις κρίσιμες στιγμές ενός αγώνα θα είναι πιο επιτυχημένοι.

Σήμερα θα μιλήσουμε όμως για την “ψυχραιμία” ως έννοια ηρεμίας/σταθερότητας το κεφαλιού μας κατά την διάρκεια εκτέλεσης ενός χτυπήματος εδάφους, π.χ. το forehand.

Ενώ τα μάτια μας εστιάζουν στην μπάλα που σημαίνει ότι το κεφάλι μας είναι σταθερό, το υπόλοιπο σώμα κινείται, κάμπτεται και στρέφεται με διάφορες εντάσεις. Για να εκτελέσουμε ένα πιο αποτελεσματικό χτύπημα το κεφάλι μας πρέπει να διατηρήσει μια ήρεμη θέση και να μην ακολουθήσει την ένταση του υπόλοιπου σώματος. Συνήθως χρησιμοποιώ στη μέθοδο διδασκαλίας τον όρο “ώμος για ώμο” με τους μαθητές μου.

Αυτή είναι μια πολύ απλή υπενθύμιση της παραπάνω θεωρίας και μπορείτε να δοκιμάσετε να το κάνετε αυτό στο σπίτι. Είναι πολύ απλό:

1) σταθείτε στη μέση του δωματίου και σηκώστε τα χέρια σας στο πλάι σε επίπεδο ώμων.

2) Γυρίστε το κεφάλι σας 45 μοίρες προς μια κατεύθυνση αριστερά (ή δεξιά για τους αριστερόχειρες) και κρατήστε το εκεί.

3) Αν στρίψατε το κεφάλι σας προς τα αριστερά, τραβήξτε το δεξί σας χέρι προς τα εμπρός για να χτίσετε 90 μοίρες από το αριστερό σας χέρι.

4) Αρχίστε τώρα να περιστρέφετε τον κορμό σας ενώ κρατάτε την κεφαλή στην ίδια θέση και τα χέρια στο επίπεδο των ώμων και σε απόσταση 90 μοίρες.

Εάν το κάνετε σωστά, θα νιώσετε ότι με κάθε στροφή οι ώμοι σας αγγίζουν εναλλακτικά το πηγούνι σας.
Αυτός είναι ο όρος “ώμο για ώμο”.

Τώρα πάρτε τη ρακέτα σας και αρχίστε να προσποιήστε μερικά forehands ενώ χρησιμοποιείτε αυτή τη θεωρία με τους ώμους.
Μην σταματήσετε την κίνηση μέχρι να αισθανθείτε και τους δύο ώμους να αγγίζουν το πηγούνι σας. Για τους δεξιόχειρες αυτό σημαίνει ότι ο αριστερός ώμος στο backswing και ο δεξιός ώμος στο τελείωμα της κίνησης.

Θυμηθείτε να είστε χαλαροί και όχι δύσκαμπτοι.

Συγχαρητήρια το forehand σας βελτιώθηκε, επειδή κρατήσατε ένα “ψύχραιμο” κεφάλι!

Αθλητικοί χαιρετισμοί!

Χρήστος
KTG Team