Η καλή προετοιμασία

Αγαπητοί φίλοι,

Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, τα μέτρα καραντίνας έχουν επεκταθεί μέχρι και 11/4.

Προσεύχομαι ότι όλοι είναι σε καλή κατάσταση και επίσης αρχίζω να προσεύχομαι ότι οι επιπτώσεις της ίδιας της καραντίνας δεν θα έχουν μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να διατηρήσουμε το σώμα και το μυαλό μας σε φόρμα.

Μια τεράστια ευκαιρία και πλεονέκτημα αυτής της “απομόνωσης” είναι ότι έχουμε αρκετό χρόνο να περάσουμε με τα παιδιά μας (αν έχετε παιδιά εννοείται). Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να εξοικονομήσουμε χρόνο για τον εαυτό μας.

Έχω βρει έναν τρόπο να δημιουργήσω αυτό τον χρόνο επιτρέποντας ταυτόχρονα στην κόρη μου 9 ετών να χρησιμοποιεί για λίγο το κινητό μου τηλέφωνο: την εφαρμογή Sudoku. Με αυτό τον τρόπο κρατάει και το smartphone που αρέσει σε όλα τα παιδιά αλλά ταυτόχρονα κάνει και κάτι χρήσιμο για τον εαυτό της.

Ωστόσο, σήμερα το θέμα που θέλω να αναφερθώ είναι η σωστή προετοιμασία σε κάθε περίπτωση.

Βλέπουμε πώς ακόμη και η ανεπτυγμένες χώρες δεν ήταν έτοιμες για καταστάσεις όπως αυτές που τις ζούμε τώρα.

Σε κυβερνητικό επίπεδο, τα κεφάλαια δαπανώνται σε άλλους τομείς εκτός από την υγειονομική περίθαλψη, επομένως τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα για να κλείσουμε τα κενά.

Στον κόσμο του τένις αυτό σημαίνει ότι η μπάλα (= virus) μας έπιασε στο “λάθος πόδι” (wrong foot). Αυτό συμβαίνει όταν δεν είμαστε καλά προετοιμασμένοι και / ή κινούμαστε μη ιδανικά στο γήπεδο οπότε και η κατεύθυνση της μπάλας που έρχεται μας εκπλήσσει και δεν αντιδρούμε σωστά.

Πώς μπορούμε να βελτιωθούμε;

Πρώτα πρέπει να ορίσουμε την προετοιμασία ως την κατάσταση του σώματος και του νου να αντιδράσει σε οποιαδήποτε δεδομένη κατάσταση κατά τη διάρκεια ενός πόντου. Εάν το περιορίσουμε ακόμη περισσότερο, είναι η λεγόμενη “δυναμική θέση ετοιμότητας” και η στιγμή όπου συμβαίνει το “split step”, δηλαδή το ελαφρό πηδηματάκι με τα δυο πόδια πριν την εκκίνηση προς μια κατεύθυνση. Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να αναπτύξουμε εδώ:

1) το σωστό timing

2) την κίνηση

Ο συγχρονισμός (timing) εξαρτάται από την ικανότητα να προβλέψουμε πότε ο αντίπαλος ετοιμάζεται να χτυπήσει την μπάλα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να διευρύνουμε την οπτική μας γωνία. Κατά τη διάρκεια του σωστού split step θα πρέπει να μπορούμε να είμαστε ελαφρώς στον αέρα την ίδια στιγμή που ο αντίπαλος αγγίζει τη μπάλα στις χορδές του.

Αυτό σημαίνει ότι ιδανικά έχουμε ξεκινήσει την έτοιμη θέση μας ΠΡΙΝ ο αντίπαλος χτυπήσει την μπάλα (εξαρτάται και από την ταχύτητα της μπάλας).

Το split step είναι ακόμη πιο σημαντικό όταν υπάρχει λιγότερος χρόνος για να αντιδράσουμε, δηλαδή όταν βρισκόμαστε στο φιλέ ή στη θέση επιστροφής του σερβίς.

Η σωστή μετακίνηση σε θέση ετοιμότητας είναι παρεπιπτώντως μια από τις άμεσα παρατηρούμενες διαφορές μεταξύ αρχάριων και πιο προηγμένων παικτών.

Στο εγγύς μέλλον θα σας δείξω στο κανάλι youtube του Kalamata Tennis Garden πώς μπορείτε να αναπτύξετε μια καλύτερη θέση ετοιμότητας με απλές προόδους διδασκαλίας για την πρόβλεψη και την κίνηση. Μέχρι τότε σας συμβουλεύω να ασκείτε δεξιότητες συντονισμού από το σπίτι σας με ένα εργαλείο που θα κρατά τα πόδια σας να εργάζονται και να προετοιμάζονται για την θέση ετοιμότητας: το κλασσικό σχοινάκι.

Να γνωρίζετε ότι το μήκος του σχοινιού, όταν πατάμε επάνω του, εκτείνεται μέχρι το κάτω μέρος του στήθους μας. Μια συνεδρία 5 λεπτών είναι αρκετή για αρχάριους, οι πιο προχωρημένοι μπορούν να διπλασιάσουν αυτό το χρόνο!

Αθλητικοί χαιρετισμοί,

Χρήστος

KTG Team